dance, recensie

Op naar de jungle-revolutie

En daar is opeens inspiratie. Hoop dat ie nu blijft. Aanleiding? Het nieuwe album van Congo Natty waarvan de promo al sinds begin juni in mijn bezit is. Afgelopen half jaar genoeg goede plaatjes gehoord waar ik graag iets over had geschreven. Dat lukte niet. Uren staarde ik naar een iA Writer-document. Nu tik ik alsof mijn leven ervan af hangt.

Natuurlijk, één vogel maakt geen zomer. Ik hoop dat de inspiratie me nu niet weer in de steek laat. Als ie blijft dan denk ik erover na om dit blog in te ruilen voor eentje bij Medium. Wat vinden jullie, mijn lieve lezers, daarvan?

Goed, naar de aanleiding van deze eerste echte blogpost sinds 28 april: Congo Natty, eerst bekend onder de naam Rebel MC. ‘Jungle Revolution’ is geen vernieuwend album. Eerder ouderwets. Old school. Maar oh wat is dit album goed. Michael West – Mikail Tafari, Rebel MC en Congo Natty, dus – draait al mee sinds eind jaren tachtig. Vanuit Tottenham, Londen stond hij aan de basis van de eerste jungle. Zijn ‘Street Tuff’ wordt algemeen gezien als de geboorte van grime. West is een echte rastafari. ‘Jungle Revolution’ is doordrenkt met subtiele verwijzingen naar Haile Selassie. Daar blijft het niet bij, want ‘Jungle Revolution’ is een, ik schreef het al, old school jungle-album vol activisme en verwijzingen naar de kracht van muziek om cultureel-maatschappelijke problemen op te lossen.

Is dat niet een beetje ouderwets? Ja, ergens wel. Maar ook weer niet. Tijdens mijn verblijf in Birmingham afgelopen zomer viel me op hoe ontzettend diepgeworteld de Britse klassenstructuur is. De haat en nijd naar andere groepen komt overal naar boven, ook in een typische pub vol hoogopgeleide muzikanten en kunstenaars. Als de alcohol rijkelijk vloeit, komen de tongen los. In Birmingham (en misschien wel in heel Engeland) is alcohol het ultieme verdovingsmiddel tegen de problemen waarmee het land cultureel kampt.

Af en toe komen die problemen toch naar boven, zijn ze niet te verdoven. Zoals twee jaar geleden toen de vlam in de pan sloeg in de buitenwijken van Londen, onder andere in het Tottenham van West. ‘Jungle Revolution’ is een politieke plaat. West toast over de kortzichtigheid van de Britse blanke onderklasse ten aanzien van immigranten en over de noodzaak om opstaan als strijder. Maar bovenal gaat dit album over kracht van muziek. Daarvoor roept West de hulp in van een handvol zangeressen. Daar blijft het niet bij. Dubpioniers Adrian Sherwood en Skip McDonald doen mee.

Productioneel kun je ‘Jungle Revolution’ door een ringetje halen. Muzikaal keert West, die de afgelopen jaar steeds een beter meer opschoof richting techno en hiphop, terug naar zijn roots: reggae en dub. En jungle natuurlijk. Nu is drum’n’bass weer eens springlevend. Dubstep heeft zich inmiddels vertakt in een ontelbaar aantal genres met uitersten als future garage en brostep (of trap, zo je wilt). Waar die genres op geen enkele manier echt weten te raken – omdat ze te introvert zijn of zo schreeuwerig dat niets overblijft – ontploft dit album in je oren.

De diepte, de kracht, de woede, de emotie is direct voelbaar. Precies ja, dat was destijds ook de kracht van jungle en vroege drum’n’bass. In ‘London Dungeons’, dat verrassend genoeg goed aansluit bij de hedendaagse muzikale trends, voel je de lastige situatie waarin immigranten in Londen leven. Dat is verdomde knap. Daar tegenover staan geweldige jungle-tracks als ‘Get Ready’ en het rauwe ‘UK Allstars’ die de energie van midden jaren negentig terugbrengt en het aan nu refererende ‘Microchip’, dat tekstueel smullen is: Babylon gekoppeld aan chips, hoe mooi wil je ‘t hebben?

Waar Kevin Martin met zijn dubprojecten aan de experimentele kant blijft, daar grijpt West als Congo Natty terug op de toegankelijke, volkse kant en het zal mij niet verbazen als dit album populair gaat worden. Juist omdat het laat horen dat bass music ook écht goed kan klinken en dat brostep of trap toch echt ontzettend slappe aftreksels zijn van de echte dub-sound. Laat die jungle-revolutie maar komen.

‘Jungle Revolution’ van Congo Natty is verschenen bij Big Dada Sound, distributie door Ninja Tune.

Standard

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.