pop, recensie

Soho Preachers: theatrale wave-pop om in te verdrinken

Ooit, begin jaren 1990, draaiden albums van Into Paradise en Kitchens Of Distinction oneindig veel rondjes in mijn pas aangeschafte cd-speler. Wake Up van Soho Preachers herinnert aan de melancholische bombast van die bands. Op doorzichtig – of kristalhelder, zoals de band het zelf noemt – vinyl spuit het geluid mijn huiskamer binnen. Wake Up verscheen begin dit jaar bij het kersverse platenlabel ‘voor indie, electronics en experimentele muziek’ in de best mogelijke kwaliteit’ Seja. Tot mijn schande heb ik geen aandacht besteed aan deze eerste release van het nieuwe label van Johan Buurke uit Amersfoort. Ik heb een excuus: rond de tijd dat ik het album kreeg toegestuurd was ik uit mijn appartement geëvacueerd of net teruggekeerd en druk met het orde op zaken stellen.

Grootste slachtoffers zijn echter jullie, lieve lezers. Dit debuut van Soho Preachers had ik écht eerder onder jullie aandacht moeten brengen. Gisteren schreef ik over het debuut van Wooden Constructions. Wake Up is net zo spannend. Wel anders. De band rond Ron Stokking uit Apeldoorn grijpt ook terug op new wave (postpunk, zo je wilt), maar dan van iets latere signatuur. ‘Fallen Angel’ bedient zich van een aanzwellende geluidsmuur van ingetogen gitaren en synthesizers, trage, hoekige drumpatronen, gitaren in mineur en werkt langzaam naar een theatraal einde toe. Heerlijk om in te verdrinken.

Stokking heeft niet de minsten om zich heen verzameld. Bassist Maurits de Weert speelt veel samen met Hans Dulfer, toetsenist Robin van Vliet is lid van percussiegroep Slagerij van Kampen. Muzikaal laveert Soho Preachers op dit debuut ergens tussen een wat softe variant op Fields of The Nephilim en Radiohead in. Theatrale pop dus met experimentele randjes. Ingetogen, melancholisch, zwanger van verlangen. Toch zijn er ook uitstapjes naar postrock, zoals in het fraaie ‘Carried Away’, dat opzichtig tegen het geluid van Radiohead schurkt. De licht bubbelende synthpartijen en pulserende bas spelen een hoofdrol. Popmuziek om bij weg te dromen. Zoals ik vroeger deed wanneer ik met Into Paradise op de oren door een besneeuwd Amsterdam stapte.

Overigens maakt Johan Buurke samen met Martijn van Gessel van Enfant Terrible het underground-muziekblad Traces waarvan er tot nu toe twee verschenen. Aanrader voor iedereen die van underground-pop houdt.

‘Wake Up’ van Soho Preachers is verschenen bij Seja Records.

Opslaan als: theatrale wave-pop om in te verdrinken.
Meer Soho Preachers: www.sohopreachers.com.

Standard

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.