journalistiek, oude media, pop

wellicht tot ooit

Afgelopen woensdag schreef ik m’n laatste vier recensies voor Glamcult. Afscheid nemen valt me altijd zwaar, maar in het geval van Glamcult is dat extra moeilijk.

Glamcult coverLang heb ik niet voor het maandblad geschreven. Twee jaar? Korter? De warmte en hartelijkheid van hoofdredactrice Hanka en uitgever Rogier kent geen grenzen. Meteen na mijn eerste bezoek aan de redactie in Rotterdam, voelde ik me er thuis.

Daarna kreeg ik volledig vrij spel. Ik mocht overal over schrijven. Kijk, dát is pas fijn werken. Artikel over dubstep en nu disco? Graag! Eentje over Verzet 2.0? Klinkt vaag, kom maar op! Iets schrijven over vergeten muziek uit de jaren vijftig gemaak in het NatLab van Philips? Hanka en Rogier zaten er op te wachten. Althans, zo leek het.

Voor Glamcult interviewde ik Anders Trentemøller (eerste interview in de Nederlandse media), Sonic Youth, James Murphy van LCD Soundsystem, Basement Jaxx, Popnoname, Alex Gopher (dat was minder, de man en ik liggen elkaar niet) en schreef ik een uitgebreid portret van Daft Punk. Nog nooit heb ik bij een medium zoveel vrijheid gekregen. Dat getuigt van lef. Het tijdschrift is een succesverhaal in de dop. Ziet er immers prachtig uit, heeft een goede inhoud én toont een duidelijk gezicht.

Waarom ik er dan toch mee stop? Dat vroeg ik me ook af toen ik met een druk op de knop m’n laatste recensies naar Hanka stuurde.

Voornaamste reden is tijd. Ik wil volgend jaar aan een aantal nieuwe projecten beginnen. Daarvoor moet ik tijd vrij zien te maken door werk af te stoten. Daarbij vind ik dat ik bij een blad als Glamcult – toch trendy en eigentijds, al haat ik dat soort nietszeggende woorden – plaats moet maken voor jong talent. Laatste reden? Een half jaartje of jaartje rust zou niet ongelegen komen. Al is het begrip rust bij mij erg relatief.

Ach, rationeel ben ik er wel uit. Maar ik ga ze missen. Glamcult, Hanka, Rogier. Al ‘sprak’ ik ze eigenlijk alleen maar via mail.

Standard

8 thoughts on “wellicht tot ooit

 1. Ward says:

  Ik lees met veel plezier je stukken in de OOR en ik hoor nu eigenlijk voor het eerst van Glamcult. Ik ben willekeurig wat artikelen aan het lezen en ik kan niet anders zeggen dat het ontzettend jammer is dat jullie ermee ophouden. Ik hoop dat het archief nog een tijd online blijft zodat ik met terugwerkende kracht de stukken kan lezen. MVG!

 2. goed nieuws, Ward. Glamcult houdt er niet mee op. ik stop alleen met schrijven voor het tijdschrift. overigens is Glamcult een papieren uitgave en verschijnen de artikelen niet online.

 3. Ward says:

  *schaamte* heb behoorlijk langs de boodschap gelezen.. ik lig dan ook met 39 graden koorts op bed… da’s behoorlijk funest voor mijn scherpte. Ik ga me meteen abonneren! MVG

 4. Ward says:

  Ahh, ik zie nu waar de (mijn) verwarring is ontstaan. Ik heb Glamcult en Cut-up door elkaar gehaald. In betere toestand zal ik me in beiden gaan verdiepen..

 5. Bas says:

  Theo,
  Met alle respect, hoeveel planning die je in de planning hebt ga je daadwerkelijk uitvoeren?
  Ik vraag dit omdat ik een deja-vu van een deja-vu krijg.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.